Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Contactlenzen

Als je ogen hebt die ondersteuning nodig hebben om scherp te zien, dan ben je zeker bekend met brillen. Maar een andere, flexibele optie om jouw zicht te verbeteren zijn contactlenzen. Deze dunne schijfjes, ontworpen om direct op het oppervlak van je oog te zitten, zijn niet alleen een alternatief voor een bril maar bieden ook een breed scala aan mogelijkheden voor mensen met verschillende zichtbehoeften.

Brekingsafwijkingen en refractieafwijking

Voordat we in de wereld van contactlenzen duiken, is het handig om te begrijpen wat brekings- en refractieafwijkingen zijn. Dit zijn problemen die voorkomen wanneer het oog lichtstralen niet correct op het netvlies focust. Om scherp te zien moet het licht zo gebroken worden dat het precies op het netvlies valt. Dan geef het netvlies het beeld door aan de hersenen. Onjuiste breking van het licht kan ervoor zorgen dat het licht voor het netvlies valt (bijziendheid of myopie) of achter het netvlies valt (verziendheid of hypermetropie). Contactlenzen zijn speciaal ontworpen om deze afwijkingen te corrigeren door het licht juist te breken, zodat je weer helder kunt zien.

Soorten contactlenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen.

Harde lenzen

Harde lenzen, ook wel bekend als vormstabiele lenzen, zijn gemaakt van een duurzaam en enigszins flexibel materiaal. Ze bieden vaak een scherper zicht dan zachte lenzen en kunnen specifiek nuttig zijn voor mensen met astigmatisme of bepaalde andere oogaandoeningen. Ze zijn duurzaam en kunnen bij goede verzorging meerdere jaren meegaan.

Zachte lenzen

Deze zijn de meest populaire type contactlenzen. Zachte lenzen zijn flexibel en passen zich gemakkelijk aan de vorm van je oog aan. Binnen deze categorie vinden we ook de multifocale contactlenzen, contactlenzen met leesgedeelte en contactlenzen met cilinder. Multifocale contactlenzen zijn ideaal voor mensen met bijziendheid en verziendheid, waardoor ze zowel van dichtbij als van veraf kunnen zien zonder een aparte leesbril.

Medische contactlenzen

Contactlenzen worden niet alleen voorgeschreven om refractieafwijkingen, zoals bijziendheid en verziendheid, te corrigeren. In bepaalde gevallen worden ze ook voorgeschreven om medische redenen. Hier zijn twee prominente voorbeelden:

Droge ogen

Droge ogen is een aandoening waarbij de ogen niet voldoende traanvocht aanmaken of waarbij de tranen te snel verdampen. Dit kan leiden tot symptomen zoals irritatie, branderigheid, roodheid en wazig zien.
Voor mensen met droge ogen kunnen speciale contactlenzen met een lager watergehalte, helpen door:
• Een vochtige omgeving te creëren: deze lenzen vormen een vochtige barrière tussen het oog en de buitenomgeving, waardoor het oogoppervlak vochtig blijft.
• Bescherming tegen omgevingsfactoren: ze beschermen het oog tegen wind en stof, die de symptomen van droge ogen kunnen verergeren.
• Traanfilmstabiliteit: ze kunnen helpen de stabiliteit van de traanfilm te behouden, waardoor verdamping van tranen wordt verminderd.

Cornea-erosie

Cornea-erosie is een aandoening waarbij de buitenste laag van het hoornvlies beschadigd is. Dit kan gebeuren door een eerder trauma, zoals een kras, of door andere oogaandoeningen. Cornea-erosie kan pijnlijk zijn en symptomen veroorzaken zoals lichtgevoeligheid, wazig zien en het gevoel dat er iets in het oog zit.
Therapeutische contactlenzen kunnen in dergelijke gevallen om de volgende redenen worden voorgeschreven:
• Bescherming: ze vormen een beschermende laag over het hoornvlies, waardoor verdere irritatie of beschadiging wordt voorkomen.
• Pijnverlichting: door het oogoppervlak te beschermen, kunnen ze helpen pijn en ongemak te verminderen.
• Bevordering van genezing: ze kunnen het genezingsproces van het hoornvlies ondersteunen door een stabiele en beschermde omgeving te bieden.

Bij beide aandoeningen is het essentieel om nauw samen te werken met een oogarts of contactlenzen specialist. Zij kunnen de juiste diagnose stellen, de beste soort contactlens aanbevelen en regelmatige controles uitvoeren om de gezondheid van het oog en de effectiviteit van de behandeling te waarborgen.

Voor- en nadelen contactlenzen

Contactlenzen bieden vele voordelen. Ze zitten direct op je oog, wat een natuurlijker zichtveld geeft. Ze beslaan niet, zoals brillenglazen dat soms doen. Sporters vinden contactlenzen vaak handiger dan een bril. Maar er zijn ook nadelen. Het contactlenzen indoen vereist wat oefening. Ze hebben dagelijkse verzorging nodig, inclusief het gebruik van contactlenzen vloeistof om ze schoon te houden. Sommige mensen vinden ze minder comfortabel of ervaren droogheid. Daarom is het raadzaam om een contactlenzen specialist te raadplegen voor advies op maat.

Welke leeftijd contactlenzen?

Contactlenzen zijn niet alleen voor volwassenen; zelfs zuigelingen en jonge kinderen kunnen soms om medische redenen lenzen nodig hebben. Hieronder worden enkele redenen en relevante details toegelicht:

Aangeboren cataract: Een van de meest voorkomende redenen voor het gebruik van contactlenzen bij zuigelingen is aangeboren cataract. Wanneer de lens in het oog van een baby troebel is bij de geboorte of kort daarna, moet deze vaak chirurgisch worden verwijderd om te voorkomen dat er zich permanente visuele beperkingen ontwikkelen. Na verwijdering van de troebele lens kan een contactlens helpen het licht correct op het netvlies te focussen en zo de visuele ontwikkeling te ondersteunen.
• Aphakie: Dit is de afwezigheid van de lens in het oog, meestal na een chirurgische verwijdering vanwege cataract. Contactlenzen kunnen worden gebruikt om deze ontbrekende lens te vervangen en zo het zicht te verbeteren.
• Hoge refractieafwijkingen: In sommige gevallen kan een kind een zeer sterke bril nodig hebben, waardoor contactlenzen een betere optie kunnen zijn voor comfort en esthetiek.
• Amblyopie (lui oog): Om de ontwikkeling van beide ogen te ondersteunen en een lui oog te voorkomen of te behandelen, kan het nodig zijn een contactlens te gebruiken. Dit kan vooral nuttig zijn als het ene oog een veel sterkere correctie nodig heeft dan het andere.
• Anisometropie: Dit is een aanzienlijk verschil in de sterkte tussen de twee ogen. In zulke gevallen kan het dragen van een bril leiden tot een verschil in beeldgrootte tussen de twee ogen, wat oncomfortabel of verwarrend kan zijn. Contactlenzen kunnen dit probleem verminderen.

De noodzaak voor contactlenzen kan al direct na de geboorte aanwezig zijn, zoals in het geval van aangeboren cataract. In andere gevallen kan de behoefte zich later in de kindertijd manifesteren, afhankelijk van de diagnose en de ontwikkeling van het kind.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van brekings- en refractieafwijkingen of heeft u het advies gekregen om medische contactlenzen te dragen? Wilt u meer informatie? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie