Droge ogen
Wilt u meer informatie over droge ogen? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.
Wat zijn droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)?
Droge ogen zijn een vervelend en helaas veel voorkomend probleem. Het wordt ook het droge ogen syndroom genoemd. De latijnse naam voor droge ogen is: keratoconjunctivitis sicca. Dat betekent eigenlijk droogheid van de cornea (het hoornvlies) en de conjunctiva (het bindvlies).
In de ogen wordt continu traanvocht aangemaakt, door het slijmvlies van de ogen en de traanklieren. Een deel van het traanvocht verdampt en de rest van het vocht wordt afgevoerd via de traankanalen naar de neus. Droge ogen ontstaan doordat er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt, of doordat de kwaliteit van het traanvocht niet goed is. Als de samenstelling van het traanvocht niet optimaal is, kan er te veel verdamping plaatsvinden. Er zitten dan namelijk te weinig lipiden (vetachtige stoffen) in.
Oorzaken van droge ogen
Tranen zijn nodig als smeermiddel van het oog. Ze zorgen ervoor dat het ooglid makkelijk over de oogbol kan glijden en dat zo het oog automatisch gereinigd wordt. Daarnaast heeft het traanvocht een beschermende rol. Het vormt een beschermende laag op het oogoppervlak. Deze laag bestaat uit drie dunne laagjes, namelijk: een vetlaagje, een waterige laag en een slijmlaagje. Het vetlaagje bevindt zich aan de buitenkant en zorgt ervoor dat tranen niet te snel verdampen. De waterige laag is de middelste laag. Deze laag bevat zuurstof en afweerstoffen voor het oog. Het slijmlaagje zit aan de binnenkant. Deze zorgt ervoor dat het geheel goed aan het oogoppervlak blijft plakken.
Als er te weinig traanvocht geproduceerd wordt, of als de samenstelling van het traanvocht niet optimaal is, krijgt u last van droge ogen. De reden hiervan kan heel divers zijn. Hieronder vindt u een opsomming van de meest voorkomende oorzaken:
- Door ouderdom produceert de traanklier steeds minder traanvocht.
- Hormonale veranderingen, zoals bijvoorbeeld de overgang, kunnen droge ogen veroorzaken of erger maken.
- Een ontsteking van de ooglidranden (blefaritis). Hierdoor neemt de kwaliteit van het traanvocht af.
- Uitwendige oorzaken, denk hierbij aan wind of de airconditioning, kunnen de ogen uitdrogen. Ook droge ogen door lenzen, komt vaak voor.
- Te weinig knipperen met de oogleden zorgt ervoor dat er minder traanvocht geproduceerd wordt.
- Sommige medicatie heeft droge ogen als bijwerking. Droge ogen na het slapen komt hierbij vaak voor.
- Bepaalde oogziekten, zoals herpes van het hoornvlies, maken het hoornvlies minder gevoelig, waardoor er minder prikkels worden gegeven om traanvocht aan te maken.
- Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn, het Sicca syndroom (de ziekte van Sjögren), colitis ulcerosa en reuma kunnen droge ogen veroorzaken.
- Operatieve ingrepen aan de ogen zorgen meestal tijdelijk voor droge ogen. Zo zijn droge ogen door een staar operatie heel normaal.
- Ook droge ogen door hooikoorts of andere allergieën komt vaak voor.
Symptomen van droge ogen
De symptomen kunnen voor komen in één of beide ogen. Meestal is het een probleem aan beide ogen. Doordat de ogen geïrriteerd zijn, kan het zijn dat de ogen extra traanvocht gaan aanmaken. Dit vocht is anders van samenstelling en blijft niet goed op in de ogen zitten. Het vocht loopt daarom als tranen langs de wangen. Ondanks dit extra traanvocht blijft u dan last hebben van droge ogen met alle symptomen die daarbij kunnen horen.
De meest voorkomende symptomen van droge ogen zijn:
- Een branderig of vermoeid gevoel in de ogen.
- Het gevoel hebben dat er iets in het oog zit, bijvoorbeeld een zandkorrel.
- Tranende ogen, jeukende ogen en rode ogen.
Het kan zijn dat u, door de klachten, uw contactlenzen niet meer kunt verdragen. Ook komt het voor dat mensen hun ogen, na het slapen, niet meer gemakkelijk open kunnen doen. Ze lijken dan vast te kleven. Andersom kan ook. Dan kunnen de ogen niet meer goed gesloten worden. Hierdoor droogt het oog nog extra uit.
Tenslotte kan het zicht beperkt worden door de droge ogen. Door droge ogen kunt u wazig gaan zien. Ook kan er sprake zijn van overgevoeligheid voor licht. Als dit het geval is, dient u echt snel professionele hulp in te schakelen. Een slecht zicht is immers gevaarlijk in het dagelijks leven. Achteruitgang van het zicht dient ten alle tijden voorkomen te worden.
Wat te doen tegen droge ogen?
De meeste mensen proberen eerst zelf een oplossing te vinden voor hun droge ogen. Zo zijn er bij de drogist oogdruppels verkrijgbaar voor droge ogen, of dragen ze een zonnebril, ook als de zon niet fel schijnt. Deze zelfzorg kan geen kwaad. Het is het proberen waard, maar helpt niet als een onderliggend probleem de oorzaak is. De kans dat u zo een wondermiddel voor droge ogen ontdekt, is heel klein.
De behandeling van droge ogen is afhankelijk van de oorzaak. Hier moet eerst naar gezocht worden. In de tussentijd wordt er vrijwel altijd gestart met oogdruppels. Oogdruppels zijn bij droge ogen eigenlijk altijd de eerste behandeling. Daarbij is het wel een zoektocht naar de juiste druppels, want er zijn veel soorten van deze kunsttranen. Mochten kunsttranen niet afdoende helpen, kan een medicamenteuze behandeling van oogdruppels met steroïden voorgeschreven worden. Naast het gebruik van druppels is het belangrijk om de randen van de oogleden goed schoon te houden. Dit dient te gebeuren met warme kompressen, eventueel gedrenkt in een reinigingsvloeistof.
Warme kompressen zijn ook een goed idee om het vet (in de klieren die zorgen voor het vetlaagje van het traanvocht) vloeibaarder te maken. Dit kan zorgen voor een betere kwaliteit van het traanvocht. U dient hiervoor enige tijd een in warm water gedrenkte handdoek op de gesloten oogleden te leggen.
Er bestaat ook medicatie die voorgeschreven kan worden. Deze medicatie heeft doorgaans het doel om het onderliggende probleem te behandelen. Naast deze behandelingen bestaan er nog intensievere behandelingen. Een voorbeeld daarvan zijn punctum pluggen. Het traanvocht loopt via afvoerkanaaltjes (de puncta) richting de neus. Door deze dicht te maken blijft het vocht langer in het oog. Dit is een zeer effectieve behandeling maar andere behandelingen worden eerst geprobeerd.
Ook wordt er bij bepaalde ziektebeelden, gekozen voor specifieke behandelingen zoals Intense Pulsed Light therapie (IPL) of een BlephEx behandeling. 80% van de patiënten met droge ogen hebben een traanfilm van onvoldoende kwaliteit, dat wil zeggen dat het vetlaagje onvoldoende afdekt waardoor de tranen te snel verdampen. Een nieuwe behandeling voor deze aandoening is Intense Pulsed Light (IPL) therapie. Hierbij worden lichtflitsen rondom het oog toegediend, welke ervoor zorgen dat de meibomklieren weer voldoende vet afscheiden om zo de traanfilm van een goede olielaag te voorzien. Hierdoor verdampen de tranen minder snel en pakt de behandeling van droge ogen de oorzaak aan.
Een BlephEx behandeling is een intensieve reiniging van de ooglidrand. Op een veilige wijze wordt met een elektrisch sponsje het ooglid en de wimpers gereinigd. Zo wordt het ooglid ontdaan van bacteriën, schilfers en talg. De biofilm is gereinigd wat ervoor zorgt dat symptomen als jeuk en droge ogen verminderd worden. Samen met de oogarts kijkt u welke behandeling het beste bij u past.
Waarom Ooghulp?
Vraagt u zich af wat te doen tegen droge ogen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.