Intravitreale injecties
Heeft uw arts een intravitreale injectie voorgesteld? Hier leest u wat een intravitreale injectie precies is, waarom de oogarts kiest voor deze behandeling, hoe de behandeling verloopt en de nazorg.
Wat is een ooginjectie?
Een intravitreale injectie is een injectie in het oog. Voor de meeste patiënten is het een eng idee dat er direct in het oog wordt geïnjecteerd. Het is echter een kleine behandeling, waarvoor u niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Het oog wordt met druppels verdoofd, voordat de injectie gegeven wordt.
Een ooginjectie is een injectie direct in het glasachtig lichaam van het oog. Het glasachtig lichaam is een heldere geleiachtige vloeistof die het grootste gedeelte van de oogbol vult. De gelei bevindt zich tussen de lens en het netvlies en zorgt ervoor dat het oog netjes rond blijft. Het invallende licht vormt hierdoor op de juiste wijze een scherp beeld op het netvlies. Het kan zijn dat voor een bepaalde behandeling meerdere ooginjecties nodig zijn.
In welk geval is een ooginjectie nodig?
De oogarts kiest voor een intravitreale injectie, omdat het medicijn zo direct op de plek wordt gebracht waar het werkzaam is. Hierdoor wordt de efficiënte werking van het medicijn versterkt, waardoor er minder medicijn nodig is. In sommige gevallen is het ook de enige manier om een bepaald medicijn toe te dienen.
Doel van de behandeling is minimaal de verslechtering van de gezichtsscherpte te stoppen en indien mogelijk de gezichtsscherpte te verbeteren. Oogartsen kiezen, vanwege de goede resultaten, steeds vaker voor een behandeling met intravitreale injecties, onder andere bij behandeling van:
- Netvliesveroudering,
- Netvliesproblemen bij suikerziekte,
- Netvliesafwijkingen bij hoge bijziendheid,
- Bloedvatafsluiting,
- Inwendige oogontsteking,
- Gecompliceerde staaroperaties.
De behandeling: Intravitreale injectie
Voor de behandeling hoeft u in principe niet nuchter te zijn. Gebruikt u contactlenzen? Laat deze dan thuis op de dag van de behandeling. Ook het gebruik van make-up moet achterwege blijven, aangezien de omgeving van het oog steriel moet zijn voor de behandeling. Na afloop van de procedure mag u geen auto rijden, dus zorg dat iemand u komt ophalen.
De voorbereiding
Vóór de behandeling wordt het oog verdoofd met een oogdruppel. De verdoving werkt al na ongeveer 1 minuut. Deze kan eventueel gewoon in de wachtruimte gegeven worden. Soms wordt er ook een oogdruppel gegeven voor het desinfecteren van het oog.
De ooginjectie
De behandeling met een ooginjectie duurt niet meer dan 5 minuten. Het oog wordt eerst behandeld met een desinfecterende vloeistof en er wordt een ooglidspreider geplaatst, zodat u niet met het oog kunt knipperen tijdens de behandeling. Een steriele doek wordt over het gezicht gelegd, waarna de behandeling begint.
De oogarts zal vragen in een bepaalde richting te kijken, waarna de plek van de injectie wordt gemarkeerd. Dit is altijd in het witte gedeelte van het oog. Hierna wordt het naaldje ingebracht. Mogelijk voelt u nog een klein prikje. Tijdens het injecteren van het medicijn is een lichte druk op het oog te voelen en u ziet mogelijk wat vlekjes. Dit is het ingebrachte medicijn. De behandeling is nu klaar en de ooglidspreider wordt verwijderd. Vervolgens wordt er nog wat zalf op het oog aangebracht, waardoor het zicht wazig wordt.
De nazorg
Na de behandeling wordt u nog een halfuurtje ter observatie gehouden. Er zal een afspraak gemaakt worden voor de controle of vervolgbehandeling, waarna u weer naar huis kunt. Zelf autorijden kan nog niet, want u ziet nog wazig door de zalf. Daarnaast ziet u mogelijk “ronddansende” vlekjes en u kunt enkele uren na de behandeling nog een pijnlijk gevoel hebben in het oog.
Thuis gekomen doet u het rustig aan en in de onderstaande gevallen moet er zo snel mogelijk contact met de arts worden opgenomen:
- Het oog blijft erg pijnlijk of het oogwit wordt helemaal rood.
- Het oog verdraagt geen lichtinval (lichtschuw).
- Het aantal “ronddansende” vlekjes neemt sterk toe.
- Sterke afname van gezichtsvermogen niet veroorzaakt door oogzalf.
- Afscheiding (pus) in het oog.
Nevenwerkingen
Bij elke medische behandeling is het mogelijk dat er nevenwerkingen plaatsvinden. Bij een intravitreale injectie in het oog is dat niet anders. Hieronder volgen bepaalde risico en/of bijwerkingen:
- Er is een kleine beschadiging van het hoornvlies gemaakt, waardoor het mogelijk voelt het alsof er een zandkorreltje in het oog zit. Voorkom dat u wrijft. Met wrijven beschadigt u mogelijk het oog en loopt u het risico op een bacteriële infectie van het oog. Deze irritatie verdwijnt vanzelf als het wondje heelt.
- Op de plek van de intravitreale injectie verschijnt waarschijnlijk een rood plekje. Dit is een onschuldige oppervlakkige bloeding, veroorzaakt door de naald. Het verdwijnt met één of enkele dagen.
Over het algemeen treden er zelden ernstige bijwerkingen op en zijn de ervaringen met een ooginjectie positief.
Waarom Ooghulp?
Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.