Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Maculadegeneratie

Wanneer afstervende cellen in het centrale gedeelte van het netvlies (de macula) zorgen voor slechtziendheid, noemen wij dit maculadegeneratie.

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een veel voorkomende oogaandoening waarbij de lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) in het middelste deel van het netvlies (de macula) afsterven. Een andere naam voor de macula is de ‘gele vlek’ en door het afsterven van met name de kegeltjes wordt het zicht steeds minder scherp. Maculadegeneratie is de meest voorkomende vorm van niet behandelbare slechtziendheid.

Soorten maculadegeneratie

In de eerste plaats kunnen we verschillende soorten maculadegeneratie onderscheiden. De aandoening ontstaat haast altijd na het vijftigste levensjaar en daarom noemt men ze ook wel leeftijdsgebonden maculadegeneratie of LMD. Er zijn twee soorten:

1. Droge maculadegeneratie

Hierbij hopen afvalstoffen zich op onder het netvlies waardoor schade ontstaat aan de lichtgevoelige cellen. Droge maculadegeneratie verergert meestal erg traag en komt voor bij 80% van de mensen die aan deze aandoening lijden.

2. Natte maculadegeneratie

Natte maculadegeneratie komt voor bij de resterende 20% van de gevallen. Het gaat om een vorm waarbij nieuwe maar abnormale bloedvaatjes ontstaan in de macula, die van slechte kwaliteit zijn. Deze bloedvaatjes kunnen lekken en /of bloeden waardoor de kegeltjes beschadigd raken.

Bij natte maculadegeneratie zijn de klachten vrij plotseling. In tegenstelling tot de droge waarbij klachten over jaren verergeren is het bij de natte vorm een kwestie van dagen/weken. Natte macula degeneratie ontwikkelt zich vaak uit een droge vorm

3. Juveniele maculadegeneratie

Ten slotte is er ook de juveniele vorm van deze oogaandoening, die zoals de naam impliceert op jonge leeftijd ontstaat, tussen de 10 en 30 jaar maar soms al eerder. Dit type is altijd erfelijk.

Oorzaken van maculadegeneratie

De oorzaken van macula degeneratie zijn divers en vaak onduidelijk. Wél kennen we een aantal risicofactoren die de kans op maculadegeneratie vergroten.

Risicofactoren voor maculadegeneratie

1. Leeftijd

De oogziekte komt bijna altijd voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar. Vanaf die leeftijd stijgt de kans op maculadegeneratie drastisch, waardoor wel 37% van de 75-plussers eraan lijdt.

2. Erfelijkheid

Zoals reeds gezegd is er ook een erfelijke component van de oogaandoening. Als een patiënt een familielid heeft dat aan macula degeneratie lijdt, is de kans groter dat hij of zij macula degeneratie ontwikkelt.

3. Roken

Mensen die meer dan één pakje sigaretten per dag roken, hebben tot wel vijf keer zo veel kans om de aandoening te krijgen. Roken breekt immers de antioxidanten in het lichaam af, waardoor het netvlies minder goed beschermd wordt.

4. Zonlicht

Als iemand veel in de zon zit, loopt hij of zij een groter risico om macula degeneratie te krijgen. Een zonnebril opzetten helpt dit voorkomen.

5. Geslacht

Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van macula degeneratie. Dit is te wijten aan de afname van de productie van oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon.

6. Oogkleur en huidskleur

Mensen met een lichtere huidskleur en blauwe ogen hebben een grotere kans om maculadegeneratie te krijgen.

7. Alcohol en cholesterol

Ten slotte bestaat er een verband tussen een hoog cholesterolniveau, het gebruik van alcohol, de inname van verzadigde vetten en deze oogaandoening.

Symptomen van maculadegeneratie

Bij zowel natte als droge maculadegeneratie ontstaat op den duur een vermindering van het centrale zicht. Dit is het zicht dat het mogelijk maakt om objecten scherp waar te nemen en de blik te focussen op één punt, veraf of dichtbij. Aan de buitenkant is het niet waar te nemen of iemand maculadegeneratie heeft. De ogen doen geen pijn, zijn niet geïrriteerd of rood en tranen niet.

Hieronder de belangrijkste symptomen:

1. Droge maculadegeneratie

  • Zicht dat geleidelijk aan achteruit gaat, een probleem dat niet opgelost raakt door het dragen van een bril. Ook kan de persoon in kwestie minder goed zien als het donker is.
  • Vervormingen zien. Als dit plotseling optreedt moet u direct contact opnemen met uw oogarts omdat er sprake kan zijn van een natte vorm.

2. Natte maculadegeneratie

  • Plotseling slechter zien, meestal over een periode van dagen/weken
  • Vervormingen zien, waarbij rechte lijnen golvend of krom lijken.

Soms kan men met maculadegeneratie zelfs dingen gaan zien die er in de werkelijkheid niet zijn, dit heet het  . Dit treedt op indien beide ogen slechtziend zijn geworden. Het gaat dan om duidelijke en scherpe beelden van personen of voorwerpen. Deze aandoening verschilt van hallucinaties doordat de patiënt weet dat het niet echt is. Gelukkig is dit een zeer zeldzaam symptoom.

Behandeling van maculadegeneratie

Voor droge macula degeneratie is er nog geen behandeling. Natte maculadegeneratie kan wel behandeld worden.

Voor de droge variant zijn er wel een aantal leefstijlregels die de achteruitgang kunnen remmen.

1. Gezonde voeding

Hoe gezonder uw voeding, hoe kleiner de kans dat deze oogaandoening ontstaat of dat het erger wordt. Het is daarom belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten aangezien deze voedingsmiddelen de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam verhoogt. Hierdoor hebben vrije radicalen minder de mogelijkheid om het netvlies te beschadigen.

Bij gezonde voeding horen ook voedingssupplementen, waaronder vitamine C en E, carotenoïden als zeaxanthine en luteïne en bepaalde mineralen, zoals koper en zink.

2. Injecties bij natte maculadegeneratie

Voor natte, met medicijnen die de groei van nieuwe bloedvaatje remmen, zeer succesvol gebleken

Waarom Ooghulp

Maculadegeneratie is een oogaandoening die heel wat vervelende symptomen met zich meebrengt en de levenskwaliteit sterk negatief kan beïnvloeden. Denkt u dat u maculadegeneratie heeft of wilt u zich laten behandelen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie