Ptosis/hangend ooglid
Het menselijk oog is niet alleen een complex en verfijnd zintuig maar ook een belangrijk onderdeel van onze uitdrukking en uitstraling. Een veelvoorkomend probleem dat het oog en het uiterlijk kan beïnvloeden, is een hangend ooglid, ook wel ptosis genoemd.
Wat is een hangend ooglid (ptosis)?
Een hangend ooglid ontstaat wanneer het bovenste ooglid lager hangt dan normaal, wat het uiterlijk en soms het zicht kan beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat één of beide ogen gedeeltelijk of soms zelfs volledig gesloten zijn. Wanneer iemand last heeft van een plotseling hangend ooglid aan een kant, is medisch advies dringend aanbevolen.
Onderzoek naar ptosis
Als iemand last heeft van een hangend ooglid, vooral als het plotseling optreedt, is het essentieel om zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen. De oogarts zal een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de ptosis vast te stellen. Dit kan ook verdere tests omvatten, zoals beeldvorming, om neurologische of andere oorzaken uit te sluiten.
Verschillende oorzaken ptosis
Ptosis kan in verschillende oorzaken hebben:
• Aponeurogeen of involutioneel: de spier die het ooglid optrekt werkt goed, maar de verbinding tussen het ooglid en de spier is verslapt. Dit is de meest voorkomende oorzaak.
• Myogeen: de spier die het oog heft werkt niet meer goed, waardoor het ooglid hangt.
• Neurogeen: gerelateerd aan een onderliggende zenuwaandoening van de zenuw die de spier aanstuurt.
• Mechanisch: na een trauma kan er verlittekening ontstaan van het ooglid.
In sommige gevallen kan een hangend ooglid ook gepaard gaan met andere symptomen zoals hangend ooglid en wazig zien, wat duidt op een ernstiger probleem.
Behandeling van ptosis
De behandeling van ptosis is afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen kan een operatie nodig zijn om het hangende ooglid te corrigeren. Als het hangende ooglid echter het gevolg is van een onderliggende aandoening, kan de behandeling van die specifieke aandoening ook helpen om het probleem van het ooglid te verlichten.
Risico’s en complicaties
Net als bij elke operatie zijn er risico’s aan verbonden. Er kunnen zich altijd helaas infecties of bloedingen voordoen. Er zijn ook andere veelvoorkomende risico’s: over- of juist ondercorrectie van het ooglid, littekens of droge ogen. Het is een technisch lastige ingreep en er kunnen meerdere operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
Waarom Ooghulp?
Onze ogen zijn een van de meest vitale en gevoelige delen van ons lichaam. Elk probleem, hoe klein ook, kan leiden tot ernstige zichtproblemen of esthetische zorgen. Daarom is het cruciaal om bij het eerste teken van een probleem, zoals een hangend ooglid, deskundig advies in te winnen. Indien een ptosis plots is ontstaan adviseren wij u om direct contact op te nemen met uw huisarts. In geval van langer bestaande ptosis kan een optometrist goed een eerst beoordeling doen en digitaal overleggen met een van onze oogartsen. Voor dit advies bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!
Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.