Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Trillend ooglid

Wilt u meer informatie over een trillend ooglid? Ooghulp informeert u graag over de oorzaak, symptomen en behandeling.

Wat is een trillend ooglid?

Een trillend ooglid komt veel voor. Het ontstaat doordat de spiertjes in en rondom het ooglid zich snel achter elkaar aanspannen en ontspannen. Door deze spierspasmen gaat het ooglid trillen. De medische term voor een trillend ooglid is faciale myokymie. Het trillen kan enkele minuten duren, maar soms ook dagenlang aanhouden. In het laagste geval is dan sprake van een chronisch trillend ooglid. Een trillend ooglid is gelukkig in de meeste gevallen enkel vervelend en meestal onschuldig.

Het is belangrijk om te vermelden dat een trillend ooglid niet hetzelfde is als een trillend oog. Wilt u meer informatie over de aandoening trillend oog, ook wel nystagmus genoemd? Lees dan verder op de desbetreffende pagina.

Oorzaken van een trillend ooglid

De directe oorzaak van een trillend ooglid is een overactieve zevende hersenzenuw (nervus facialis). Deze zenuw is verantwoordelijk voor de uitdrukkingen in het gezicht. De zevende hersenzenuw stuurt namelijk de spieren in de oogleden, wangen en mondhoeken aan. Bij een overactieve zevende hersenzenuw kunnen deze spiertjes ongecontroleerd gaan samentrekken. U krijgt een trillend ooglid. In sommige gevallen kunnen ook de andere delen van het gezicht gaan trillen, maar dit komt zelden voor.

De zevende hersenzenuw kan overprikkeld raken door:

  • Stress en vermoeidheid. De twee belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid.
  • Langdurig ingespannen kijken. Bijvoorbeeld lang naar een beeldscherm kijken of ingespannen een boek lezen.
  • Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een mogelijke oorzaak voor een trillend ooglid is een gebrek aan magnesium. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen. Een trillend ooglid kan ook door een tekort aan vitamine B12 komen.
  • Een allergie. Bij een allergie maakt het lichaam histamine aan. Sommige studies tonen aan dat deze stof voor een trillend ooglid kan zorgen.
  • Het nuttigen van veel cafe├»ne of alcohol. Het overmatig nuttigen van alcohol of cafe├»ne kan een trilling van het ooglid veroorzaken.

Er zijn ook een aantal medische oorzaken voor een trillend ooglid. U kunt eerder last hebben van een trillend ooglid als u zwanger bent of Multiple Sclerose (MS), Parkinson of een hersentumor heeft. Ook mensen met een infectie aan de rand van het ooglid (blefaritis), bindvliesontsteking (conjunctivitis) of het syndroom van Sj├Âgren hebben vaker last van een trillend ooglid. Dit komt mede omdat deze aandoeningen vaak gepaard gaan met klachten van droge ogen (keratoconjunctivitis sicca).

Symptomen of klachten van een trillend ooglid

De klachten bij een trillend ooglid kunnen als zeer irritant worden ervaren, vooral wanneer deze klachten langdurig aanhouden. Het ooglid trilt en u kunt zich moeilijk focussen. Uw bovenste maar soms ook uw onderste ooglid trilt. De trillingen kunnen enkele seconden duren, maar uw oog kan soms ook uren of zelfs dagenlang trillen. Een zichtbaar en continue trillend oog kan erg vervelend zijn en u van uw dagelijkse bezigheden afhouden. Verder is de trilling van het ooglid meestal onschuldig.

Toch is het verstandig langs de huisarts te gaan:

  • Als de trillingen langdurig aanhouden. Dat wil zeggen als de trilling niet binnen enkele dagen of zelfs weken over gaat.
  • Als u na de trilling moeite heeft uw oog open te doen.
  • Als de trillingen naar andere delen van uw gezicht verspreiden.
  • Als uw oogleden naar beneden hangen.
  • Als uw oog erg rood en ge├»rriteerd is.

Dit kunnen symptomen zijn van serieuze aandoeningen, zoals Multiple Sclerose (MS), Parkinson of een hersentumor, waardoor deze door een arts moeten worden nagekeken.

Wat te doen tegen een trillend ooglid?

In de meeste gevallen kunt u een trillend ooglid zelf verhelpen. Probeer de volgende tips om een trillend ooglid te verminderen of te verhelpen. Neem voldoende rust, probeer stress te verminderen of te voorkomen, kijk niet te lang achter elkaar gespannen naar een beeldscherm of boek en probeer uw cafeïne en alcohol inname te verminderen. U kunt ook het desbetreffende ooglid zachtjes masseren en oogdruppels gebruiken indien u last heeft van droge ogen.

Meestal zal het trillen ophouden als u bovenstaande tips volgt. Is dit niet het geval en blijft het ooglid vaak en langdurig trillen? Dan kunt u doorverwezen worden naar een neuroloog. Deze arts zal kijken of er niet meer aan de hand is. Ook kan de neuroloog voorstellen om botuline toxine (botox) in uw ooglid te injecteren. Botox is een lokale spierverslapper die ervoor zorgt dat de trillende spiertjes in uw ooglid tijdelijk verslapt worden. Het ooglid stopt dan met trillen. Een nadeel is dat een injectie met botulinetoxine maar 2 tot 4 maanden werkzaam is. Daarna zal een nieuwe injectie nodig zijn indien het ooglid weer begint te trillen. Een botox injectie kan enige bijwerkingen geven.

Waarom Ooghulp

Heeft u last van een trillend ooglid of wilt u aan uw trillend ooglid behandeld worden? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat pati├źnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie