Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Vitrectomie

Wilt u een vitrectomie ondergaan of wilt u meer informatie over de behandeling? Ooghulp informeert u hieronder over vitrectomie en voor welke oogaandoeningen deze behandeling oplossing biedt.

Wat is een vitrectomie?

Tijdens een vitrectomie, ook wel glasvocht operatie, wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Het glasvocht is een heldere gelei, ook wel glasachtig lichaam genoemd, dat zich bevindt achter de ooglens en het binnenste van het oog opvult. Nadat het glasvocht uit het oog is verwijderd, wordt het oog gevuld met (oog)vocht, gas of olie om het oog weer op te vullen. Vitrectomie is onderdeel van vitreoretinale chirurgie, operaties aan het glasvocht en het netvlies.

Macula-gat

Wanneer is een vitrectomie nodig?

Een vitrectomie wordt uitgevoerd ter behandeling van een aandoening aan het glasvocht of het netvlies. Een vitrectomie is nodig wanneer er zich troebelingen in het glasvocht bevinden of wanneer het netvlies beschadigd is. Heeft u bijvoorbeeld last van mouches volantes? Of heeft u een beschadiging aan het netvlies opgelopen, zoals een netvliesscheurtje, macula pucker of maculagat? Dan kan een vitrectomie worden uitgevoerd. Wanneer er sprake is van een netvliesloslating is een uitgebreidere vitrectomie, ook wel netvlies operatie, vereist.

Hoe verloopt een vitrectomie?

Het verloop van de operatie kan in elk geval verschillen. Zo bijvoorbeeld de wijze van verdoving of het gebruik van gas of olie tijdens de operatie. Hieronder informeren wij u over de werkwijze en de gebruiken tijdens en na de vitrectomie.

Onderzoek voorafgaand aan de operatie

Tijdens het preoperatieve onderzoek worden verschillende zaken door de oogarts met u besproken. Zo ook de wijze van verdoving en medicatiegebruik. De meeste glasvochtoperaties worden onder lokale verdoving uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst van de aandoening vindt in sommige gevallen de netvlies operatie onder narcose plaats. In dat geval beoordeelt een anesthesist of de operatie voor u extra gezondheidsrisico´s met zich meebrengt. Ook maakt u voorafgaande de behandeling afspraken over uw medicijngebruik tijdens de dagen rondom de operatie. Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan altijd met uw oogarts!

Draag op de dag van de behandeling geen make-up, crèmes, nagellak of kunstnagels in verband met hygiëne. Ook sieraden zijn niet toegestaan op de dag van de behandeling en piercings in het gezicht dienen uitgedaan te worden. Draag comfortabele en schone kleding en verwijder, indien van toepassing, uw gehoorapparaat aan de kant van het te opereren oog.

De operatie

Voor de operatie wordt u lokaal of volledig verdoofd. Bij een vitrectomie operatie worden drie kleine openingen gemaakt in de harde oogrok (het oogwit). Via drie kleine buisjes wordt een lichtkabel, een vitrectoom (zuig en knip apparaatje) en een infuus in uw oog gebracht. Met de vitrectoom wordt het glasvocht en littekenweefsel uit uw oog verwijderd. Indien nodig wordt tijdens de operatie het netvlies met een laser behandeld.

Vervolgens wordt uw oog opgevuld met een speciale vloeistof, gas of olie. Gas en olie worden gebruikt om het netvlies extra steun te bieden. De speciale vloeistof zal vervangen worden door oogvocht dat het oog zelf aanmaakt. Ook gas wordt vanzelf vervangen maar dit duurt langer. Wanneer u olie in het oog heeft gekregen na een netvliesoperatie moet dit operatief verwijderd worden. Deze tweede operatie vindt enkele maanden na de vitrectomie plaats. Het zicht na de vitrectomie is wazig door de vloeistof, gas of olie die zich in het oog bevinden. Dit wordt met enkele dagen en weken steeds beter.

In het geval van een netvliesloslating kan het nodig zijn om tijdens de operatie een kunststof bandje om het oog aan te brengen om het netvlies van buitenaf extra steun te bieden. Dit cerclage-bandje is van buitenaf niet zichtbaar en hoeft niet verwijderd te worden. In de meeste gevallen mag u dezelfde dag weer naar huis. De volgende ochtend komt u voor controle terug.

Autorijden na een vitrectomie

Zorg dat u na de operatie onder begeleiding naar huis wordt gebracht. U mag namelijk niet zelf deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf fietsen of autorijden na de vitrectomie of netvliesoperatie. Ook mag u niet met het openbaar vervoer of lopend naar huis zonder begeleiding. Hetzelfde geldt voor de controleafspraken. Vraagt u zich af wanneer u weer mag autorijden na een glasvocht- of netvliesoperatie? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. U mag pas weer deelnemen aan het verkeer wanneer uw zicht volledig is hersteld. Bespreek dit ook met uw arts.

Vitrectomie nazorg en herstel

Na de operatie krijgt u instructies voor vitrectomie nazorg en een recept voor oogdruppels mee. Deze dient u tot 4 weken na de operatie te gebruiken. De oogarts vertelt u hoe de operatie is verlopen, waarna u naar huis kunt. U kunt de volgende ochtend beginnen met de oogdruppels. Hiervoor mag u het oogverband en het plastic kapje, dat na de operatie is aangebracht, verwijderen. Ook komt u de dag na de operatie terug op controle. Tijdens de controle kijkt de arts naar uw oog en spreekt u een vervolgafspraak af.

Voor een optimaal vitrectomie herstel geeft de arts u soms houdingsvoorschriften mee. U dient dan voor een bepaalde tijd de zogeheten treurhouding aan te nemen, als onderdeel van de netvliesoperatie nazorg. Hierbij houdt u uw hoofd

voortdurend naar beneden toe gericht zodat uw ogen voortdurend op de grond zijn gericht. Het gas, de lucht of olie stijgt op waardoor de treurhouding ervoor zorgt dat de bel tegen de achterkant van uw oog blijft gedrukt. Op deze manier zal de gasbel van binnen uit het netvlies dichten door het continu aan te drukken. Volg hierbij altijd het advies van de arts op. Om uw oog te beschermen draagt u gedurende een week lang overdag uw bril of zonnebril en ‘s nachts het plastic kapje. Zware inspanning, vliegen, diepzeeduiken en grote hoogteverschillen dienen te worden vermeden in de eerste weken na de glasvochtoperatie.

Het herstel na een vitrectomie of netvliesoperatie verloopt langzaam. Het kan dan ook weken duren voordat het zicht verbetert. U kunt dan ook klachten ervaren als wazig zien na een vitrectomie of het waarnemen van een grote bel in uw beeld. Dit als gevolg van de lucht- of oliebel die in uw oog is geplaatst. Deze klachten na een vitrectomie verbeteren na enkele dagen.

Risico’s en mogelijke vitrectomie complicaties

Net als bij iedere operatie kunnen na een vitrectomie ook complicaties optreden, zoals een bloeding of infectie. Een bloeding herkent u aan een plotseling geheel wazig beeld en deze verdwijnt doorgaans vanzelf. Een infectie komt zelden voor maar kan wel ernstige gevolgen hebben wanneer deze niet wordt behandeld. Neem bij ernstige klachten als plotselinge hevige pijn, roodheid of bloeding aan het geopereerde oog altijd contact op met uw oogarts.

Wanneer uw oogdruk tijdelijk te hoog is na de operatie, wordt dit behandeld door middel van oogdrukverlagende oogdruppels. Ook kan er door de operatie en het gebruik van gas of olie vervroegde staar na een netvliesoperatie ontstaan.. Staar merkt u aan de geleidelijke achteruitgang van uw gezichtsvermogen. Meer informatie over staar en de behandeling daarvan leest u op de pagina ‘Staar’.

Tenslotte kan er na de operatie (opnieuw) netvliesloslating optreden. Dit merkt u doordat er plotseling een gedeelte van het gezichtsveld wegvalt of als u zwarte vlekjes na de vitrectomie ziet. Het risico op netvliesloslating is de eerste maanden na de ingreep het grootst. Er is dan een nieuwe operatie nodig.

Waarom Ooghulp?

Wilt u een eventueel probleem met uw ogen snel oplossen? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiënt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie